HASAN ALİ VURAL Doğum:1911 ÖLÜM:1973
İlk okulu Sungurlu’da, ortaokulu Çorum’da okumuştur.
Çorum ortaokulunda, başarı açısından ilk üçüncü sıraya girmiştir.
HASAN ALİ VURAL, ortaokulu bitirdikten sonra,Çorum ili Ovasaray köyüne,vekil öğretmen olarak atanmıştır. Ovasaray köyündeki öğretmenlikten sonra, Gökçam köyüne öğretmen olarak gelmiştir.
Yukarı köyde TETELİ’nin evinin odasının birini, okul haline getirmiştir.
İLK ÖĞRENCİLERİ;
1. Hikmet VURAL
2. Satılmış SAÇINTI (Gardiyan)
3. Halil SABANCILAR (Karaoğlanın Halil)
4. Veli SABANCILAR (Dıbız)
5. İsmail SABANCILAR (Karaoğlanın İsmail)
6. Mustafa VURAL (hoca)
7. Veli SICACIK (Sadığın Veli)
8. Güllü KEKEÇ (Tavudun Güllü)
9. Gazi SAÇIN (Vicirdegin Gazi)
9. Zöhre VURAL/SAÇIK
10.Emine VURAL /SAÇIN
11.Yeter SAĞDIÇ (Ahıgın Yeter)
12.SEYFETİN SATININ ABLASI
13.Mehri SAĞBİLGE (Irza çavuşun eşi)
------------------------------------------------------------------------------
Gökçam köyündeki öğretmenlik hizmetinden sonra, İSKİLİP'in
Uğurludağ kasabasına tayin oldu. Aynı zamanda da öğrenimini sürdürüyordu.
O zamanda Çorum’da lise yoktu, bundan dolayı Yozgat lisesinde fark derslerini vererek, liseyi bitirdi. Liseden sonra Ankara hukuk fakültesine girdi. Ankara hukuk fakültesinde eğitimini sürdürürken, aynı zamanda da, Ankara devlet demir yollarında da memur olarak çalışmakta idi. Memurluğu döneminde de, kendi köylülerine çok yardımcı olmuştur. Hukuk fakültesini bitirdikten sonra, Bitlis ili Mutki ilçesine hakim olarak tayin olmuştur. Mutki ilçesinde üç yıl çalışma esnasında ikinci dünya savaşının sonlarındaki, ülkedeki siyasi atmosferlede ilgileniyordu.
Hasan Ali Vural, Sungurlu’lu Kevser hanımla evli idi. Kevser hanımdan bir oğlu ve altı kızı olmuştur. Mutki ilçesindeki görevinden sonra, Burdur iline savcı olarak atanmıştır. Burdur ilindeki Sabiha hanımla olan birlikteliğinden de, bir kızı olmuştur. Sabiha hanımın kardeşi,Turgut Özal dönemi, Anavatan partisi millet vekillerinden Feti Çelikbaş’tır. Çelikbaş ailesi, Burdur’un seçkin ve çok saygı duyulan ailelerinden biridir.
1949 Yılında Burdurdaki görevinden kendi isteği ile (kendi özel durumundan dolayı) istifa ederek, Çorum iline yerleşmiştir. Bu arada avukatlık bürosu açarak, Çorum’da avukatlığa başlamıştır. Aynı zamanda o dönemde, Cumhuriyet Halk Partisinden ayrılan bir grup, demokrat partiyi oluşturmakta idiler. Hasan Ali Vural’da Demokrat partiye girerek siyasete atılmış oldu. Bu dönemde Çorum’da Demokrat parti il başkanlığı seçimlerinde il başkanlığına seçilmiştir. 1950 Yılında Demokrat parti, genel seçimlerde Çorum’dan sekiz millet vekili çıkarmıştır.
IX. DÖNEM ÇORUM MİLLET VEKİLLERİ
1. BAHA KOLDAŞ
2. SEDAT BARAN
3. ŞEVKİ GÜRSES
4. HÜSEYİN ORTAKÇIOĞLU
5. AHMET BAŞIBÜYÜK
6. SAİP ÖZER
7. HASAN ALİ VURAL
8. HAKKI YEMENİCİLER
------------------------------------------------------------------------------------
Hasan Ali Vural’da Çorum’dan yedinci sıradan Millet vekili olarak meclise girmiştir. Millet vekili olduktan sonra, Gökçam köyüne büyük hizmetleri olmuştur. O dönemde öğretmen okullarına, astsubay okullarına, Tapu kadastro okullarına, köyümüzden çok sayıda gencimizi yerleştirmiştir. Onun sayesinde köyümüz maarifci bir yapıya ulaşmış ve okur yazar oranı yükselmiştir. Yukarı köyden, aşağı köye göçmemizde onun sayesinde olmuştur.
Gökçam’ın bu günkü konuma gelmesi açısından, devletten çok düşük faizli kredi alıp, imar planı çizdirilerek, Çorum’un tek imarlı köyü olmuştur. Gökçam köyü iki ana caddeden ve altmış üç sokaktan oluşmaktadır.
Hasan Ali Vural’ı 1954 Genel seçimlerinde, Demokrat parti aday göstermemiştir. Bunun sebebi ise, Hasan Ali Vural, Celal Bayar tarafından veto edilmiştir. Daha sonra bir grup arkadaşıyla birlikte Yeni Türkiye Partisi’ni kurmuşlardır.
Ancak YTP, O günkü koşullarda başarılı olamamıştır.
HASAN ALİ VURAL’ ın hayat hikayesini şöyle bir sözle bitirelim „Her ailede bir koç kükrer“…
KAYNAK :HİKMET VURAL Anlatımı kaleme alan:HASAN BASRİ SABANCILAR